Címkék

2011. május 23., hétfő

BigBang - Taeyang

Taeyang-al kezdem a Big Bang Solo-k sorát, már csak azért is, mert ő volt az első a tagok közül, aki saját szóló albummal jelentkezett. A másik indokom az, hogy én is rajta keresztül fedeztem fel a BB-t, ami azt hiszem egy nagyon szerencsés napon történt, hiszen azóta is hatalmas rajongója vagyok a csapatnak, és természetesen Taeyang-nak is.
Taeyang, igazi nevén Dong Youngbae (동영배) 1988. május 18-án született. Színpadi neve Taeyang (태양), aminek a jelentése Solar (Nap). Miután 12 évesen feltűnt a JinuSean 'A-Yo' című klipjében, elkezdte maga is a tánc és ének képzést a YG Entertainment szárnyai alatt, G-Dragonnal együtt. A terv is az volt, hogy ketten, mint duó (GDYB) debütálnak majd, de később a lemezkiadó inkább amellett döntött, hogy négy másik (T.O.P., Daesung, Seungri és Hyun Sung) tanonccal együtt 'dobnák őket a piacra.' Az utolsó pillanatban Hyun Sung-ot kitették a csapatból, így aztán 2006-ban nélküle alakult meg az 5 főből álló fiúbanda: a Big Bang. A felkészülésükből, kiválasztásukból és megalakulásukból TV Documentary is készült. Nézzük hogy vált a fiatal rapper fiúból R&B szex bálvány.

Taeyang a Big Bang megalakulásakor a rap helyett inkább az éneklés felé vette az irányt. Első önálló kislemeze 2008. májusában jelent meg Hot címen, amiben közreműködött Teddy, Kush, Yang Hyun Suk és G-Dragon is. A minialbum sikere hatalmas volt, hazavitte a hatodik Korean Music Awards-on a "2008. legjobb R&B/Soul dal" (나만 바라봐, "Only Look At Me") és a "2008 legjobb R&B/Soul Album" díjat is. Taeyang volt az első, aki egy fiúcsapat tagjaként részesülhetett ilyen kitüntetésekben.

Hot Tracklist:
  1. "Hot - Intro"
  2. "기도" ("Gido", "Prayer") featuring Teddy
  3. "나만 바라봐" ("Naman Barabwa", "Only Look At Me")
  4. "죄인" ("Jwe-in", "Sinner")
  5. "Baby I'm Sorry"
  6. "Make Love" featuring Kush
Az albumról két számhoz készült videoklip, a Prayer-hez és az Only Look At Me-hez. A videókban látszik, hogy Tae nem csak énekelni, de táncolni is nagyon tud. (Én magamban csak a koreai Usher-nak szoktam nevezni.) A Make Love című számot később kicsit átdolgozták és így felkerült a Big Bang Number 1 nagylemezére.

 


Ezek után a Big Bang-el promotálta a közös számokat (2NI1 & BigBang - Lollipop), majd újra jelentkezett egy önálló lemezzel a Where U At-el, amit utána egyből a Wedding Dress követett. Mind a két számhoz készült videoklip is, illetve a Wedding Dress harmadik helyezést ért el egy Holland internetes közvélemény-kutatáson. (Nekem is az egyik kedvencem!)



2010. júliusában jelent meg önálló nagylemeze a Solar, melyen régi számok (Prayer, Only Look At Me) is helyet kaptak, illetve új nóták is természetesen. A lemez úgymond két részből áll, egy 'Standart Edition'-ből és egy 'Deluxe Edition'-ből. A vezető dal a G-Dragonal közös száma, az I Need a Girl lett. A Solar is rettenetes sikereket könyvelhetett el, hiszen Amerikában is felkerült a top iTunes R&B/Soul Albumok listájába, illetve Kanadában első helyezést szerzett ugyan itt. Taeyang volt az eslő ázsiai, aki elérte ezt az eredményt.

Solar Tracklist:

1. "Solar (Intro)"  
2. "Superstar"  
3. "I Need a Girl (featuring G-Dragon)"  
4. "Just a Feeling"  
5. "You're My"  
6. "Move (featuring Teddy)"  
7. "Break Down"  
8. "After You Sleep (featuring Swings)" (니가 잠든 후에; Niga Jamdeun Hue)
9. "Where U At"  
10. "Wedding Dress"  
11. "Prayer (featuring Teddy)" (기도; Gido)
12. "Only Look at Me" (나만 바라봐; Naman Barabwa)
13. "Take It Slow"  


A Solar ambum sikerét az is mutatja, hogy ez volt az első a "K-Pop történelemben", amiből készült nemzetközi piacra szánt kópia: Solar International. Ez az album tartalmaz régi és  újabb számokat, koreai és angol nyelven.

Solar International:

1. "Solar (Intro)"  
2. "Superstar"  
3. "Prayer (featuring Teddy)" (기도; Gido)
4. "I'll Be There (English Version)"  
5. "Wedding Dress (English Version)"  
6. "Connection (featuring Big Tone) (English Version)"  
7. "Move (featuring Teddy)"  
8. "Where U At"  
9. "I Need a Girl (featuring G-Dragon)"  
10. "Look at Me" (나만 바라봐; Naman Barabwa)
11. "Take It Slow"  
12. "I'll Be There (Korean Version)"  


Taeyang 2010-ben az Mnet Asian Music Awards-on elnyerte a legjobb férfi énekes/előadó díjat, 2011-ben pedig a nyolcadik Korean Music Awards -on a "Male Musician of the Year Netizen Vote" nyertese lett.
Jelenleg a BigBang legújabb albumával, a Tonight-al turnézik.



Semy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése